DevOps
Olipa kerran ennen DevOpsia erikseen Development ja Operations. Sitten jollain syttyi lamppu, että hei, eikös nämä kehitys ja ylläpito liity aika olennaisesti toisiinsa, ja niitä voisi tehdä enemmän käsikädessä rallatellen kuin kahtena eri siilona. Hyvin kärjistäen voisi sanoa, että laatu ylipäätään on parempaa, kun kehittäjät ottavat vastuuta myös ylläpidosta, eli joutuvat miettimään minkä kanssa sitten elävät, jos tekevät sutta ja sekundaa. Toisaalta ylläpito-tehtävissä mietitään myös tulevaisuutta, eikä junnata vanhassa. Ajatellaan asiaa niinkuin sen asiakkaan kannalta, joille nämä ovat yksi ja sama kokemus, ja joka ei välitä organisaatiopeleistä. Näin syntyi DevOps!
Nykyään DevOps on kasvanut tästä käytännöllisestä, lähinnä pilvipalveluihin liittyvästä rajauksesta kokonaisvaltaisemmaksi filosofiaksi ja eräänlaiseksi moottoriksi, joka kattaa laajemman skaalan tekemistä, ajattelua ja työkaluja, sekä rooleja aina kehityksestä tuotehallintaan. DevOpsin sateenvarjon alle voi laskea myös kokoelman liiniä ja agilea tekemistä läheisesti tukevia periaatteita, esimerkiksi vahvan pyrkimyksen laadukkaaseen automaatioon prosesseista ja julkaisuista tietoturvaan. Toistuvien prosessien automaatio onkin DevOpsin ytimessä: sekä ajan säästön että laadun varmistamisen vuoksi. Esimerkiksi tietoturvatestien automaatio ja julkaisuputken automaatio voivat olla DevOps-tiimin tärkeitä tavoitteita.
DevOps on osoittautunut sen verran fiksuksi ohjenuoraksi tehdä hommia, että nykyään puhutaankin trendikkäästi myös monista alakäsitteistä aina SecOpsista DesignOpsiin, riippuen siitä, mille vastuualueelle sieltä tuttuja ajatuksia ja työkaluja milloinkin sovelletaan.