Hyppää sisältöön

Kanban ja Kanban-taulu

Kanban ja Kanban-taulu

Mitä on Kanban? Se on toinen maailman käytetyimmistä ketteristä menetelmistä, Scrumin lisäksi. Kanban sopii monenlaiseen tekemiseen ja erilaisille tiimeille. Yleensä tiimi valitsee Kanbanin, jos Scrumissa turhauttaa kahden viikon syklien työmäärän ennustamiseen menevä aika. Tiimit voivat myös kokea turhauttavana sen, että Scrumin sprintti-suunnitelmiin ei aina päästä, ja Kanban, jossa asioita valmistuu yksi kerrallaan, voi olla henkisesti tyydyttävämpi vaihtoehto. Kanban-kuitenkin sopii ehkä jo kehittyneemmille ketterille tiimeille, jossa tarkkaa syklitystä ei tarvita. Ketterän pyöräilyn opettelu on usein hyvä aloittaa Scrumista, jossa tarkat tapahtumat ja sprintti-syklit tarjoavat opettelijalle eräänlaiset apupyörät.

Kanbanissa toisin kuin Scrumissa ei ole määritelty tarkkoja tapahtumia, syklejä, rooleja ja tekemisiä. Sen sijaan, keskiössä on kolme periaatetta:

1.) Visualisoi kaikki työ eli tee siitä läpinäkyvää

2.) Rajoita keskeneräisen työn määrää. Tämä tehdään tiimin yhdessä sopimilla WIP eli Work in Progress- rajoilla. Yleinen käytäntö on sopia, että käynnissä voi olla kerrallaan yksi työ per henkilö. Jotkut tiimit myös sopivat rajasta, joka on pienempi suhteessa tiimiläisten määrään, edistääkseen tiimityötä.

3.) Hallitse arvovirtaa (ihmisten sijaan), eli yritetään tehdä asioiden läpimenoajoista mahdollisimman lyhyitä

Kanban-taulu on ketterien tiimien yleinen työkalu, jolla hallitetaan tekemisen virtaa. Yksinkertaisimmillaan siinä on kolme kolumnia:

 • To Do, eli mitä meidän pitäisi tehdä (backlog tai tuotekehitysjono, jossa tulevat asiat ovat prioriteettijärjestyksessä)
 • In Progress, eli mitä on tekeillä
 • Done, eli mitä on valmiina. Katso myös valmiin määritelmä.

Kanban-taululla olevat asiat ovat käyttäjätarinoita.

Katso tältä videoltamme 5 minuutin tiivis kuvaus Kanbanista.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen