Hyppää sisältöön

Scrumin roolit eli Scrum-tiimi

Scrumin roolit eli Scum-tiimi

TADAA, Scrum-tarinan supersankarit ovat tässä! Ja hei, VAIN tässä. Scrumissa ei ole tarkoitus keksiä lisää rooleja ja vastuita näiden ympärille tai sisälle. Nämä riittää. Toki tärkeitä sidosryhmiä ja rooleja siellä voi olla muitakin, mutta itse tarinan sankarit ovat vain ja ainoastaan tässä:

Scrum-tiimi

Scrumin keskiössä on tiimi. Scrumissa on kyse meistä, ei minusta ja sinusta. Scrum-tiimiin kuuluu vain ja ainoastaan: yksi tuoteomistaja, yksi Scrum Master, ja kehittäjät. Varsinaisessa työstössä tuoteomistaja ja Scrum Master voidaan lukea myös kehittäjiksi, jos he tekevät varsinaista työtä tiimin tavoitteen eteen Sprinttien aikana. “Kehittäjät” termi voi olla hieman hämäävä, ja perustunee siihen, että Scrum on alunperin lähtöisin ohjelmistokehityksestä, vaikka sitä nykyään sovelletaan menestyksekkäästi mitä erilaisimmissa tiimeissä aina markkinoinnista yritysjohtoon. Kehittäjä voi kuitenkin olla kuka tahansa tiimille arvokas jäsen erikoisosaamisella: esimerkiksi palvelumuotoilija tai talousnero.

Scrum-tiimin tulisi olla riittävän pieni, jotta se voi pysyä nopeana ja itseohjautuvana. Tyypillinen nyrkkisääntö on enintään 10 jäsentä. Tätä isommassa porukassa syntyy helposti tietokatkoja ja alaryhmiä. Jos sinusta siis tuntuu, että olisi tarve perustaa tätä isompi tiimi, harkitse kahta Scrum-tiimiä ja tavoitteiden jakamista. Toisaalta jos tavoitetta ei voi jakaa, voit myös perustaa erillisiä Scrum-tiimejä, joilla on sama tuotemistaja.

Scrum-tiimi ottaa vastuun kaikesta ydinvastuuseen liittyvästä tekemisestä ja suunnittelusta. He ovat oman itsensä herroja: itseohjautuvia, autonomisia, ja osaavat onnistumiseen tarvittavat asiat.

Kehittäjät

Scrum-tiimin kehittäjät ovat ne ihmiset, jotka tuottavat Sprinttien aikana arvoa ja käyttökelpoisia lopputuloksia eli inkrementtejä. Kehittäjillä tulisi olla kaikki tarvittavat osaamiset, joita tavoitteisiin vaaditaan. Mitä ne ovat, vaihtelee tavoitteen mukaan. Joka tapauksessa kehittäjien vastuulla on:

-Sprintin suunnitelma eli kehitysjono
-Laatu ja siihen liittyvä “valmiin määritelmä”. Milloin joku asia on tiimin mielestä siinä mielessä hyvin tehty, että sitä voi kutsua valmiiksi?
-Suunnitelman mukauttaminen uusien oppien mukaisesti
-Toistensa kohteleminen hyvin.

Tuoteomistaja (Product Owner)

Mikä ihmeen PO? Tuoteomistaja eli usein tuttavallisemmin “PO” on vastuussa siitä, että se mitä tiimi tekee, tuottaa arvoa loppuasiakkaalle. Tyyppinä PO on usein luova, rohkea, ja hänen yksi tärkeimmistä ominaisuuksistaan on kyky sanoa “ei!”, jotta olennainen ei huku aina kasvavan tuotteen kehitysjonon eli backlogin uumeniin.

Tuoteomistaja vastaa tuotteen kehitysjonosta eli backlogista. Tämä ei tarkoita että hän tekisi ja järjestäisi sen yksin, mutta hänellä on lopullinen sana esimerkiksi asioiden prioriteettijärjestyksen suhteen. Tuoteomistaja vastaa myös siitä, että koko Scrum-tiimin touhulla on hyvä, selkeä, järkevästi viestitty tavoite ja suunta.

Scrum Master

Scrum Masterin vastuulla on tukea tiimiä jatkuvassa kehittymisessä ja Scrum-toimintamallin käyttöönotossa ja noudattamisessa. Scrum Master on yleensä reilu tyyppi, ja tiimin palveleva johtaja, joka luotsaa koko porukkaa oikeaan suuntaan omalla esimerkillä ja nätisti ja oivalluttavasti johdatellen. Hän myös auttaa tiimiä poistamaan esteitä onnistumisen tieltä.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Asiakaskokemus ja myynti

    Pauline Ranta

    +358 41 505 7255

    Buukkaa tapaaminen

    Konsultointi

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen