Hyppää sisältöön

Etätyö vaatii tiimiltä ja johtamiselta enemmän

Jaa somessa:

Tiimi on kokoonpano, joka saa aikaan enemmän, kuin yksilöt itsenäisesti. Tiimi on laaja käsite, se voi tarkoittaa yhtä yksittäistä kehitystiimiä, tai vaikka johdon tiimiä ja joskus myös tiimien tiimiä. Heittämällä ihmiset kasaan ja kertomalla, että nyt te olette tiimi, syntyy vasta ryhmä. Tiimin rakentuminen vaatii aikaa ja vaivaa, ja monenlaisia taitoja niin tiimiläisiltä kuin johdoltakin. Etätyö lisää vaatimuskerrointa, sillä se vaikeuttaa yhteisöllisyyttä ja kommunikaatiota. Jos tiimillä oli ongelmia jo toimisto, etätöihin siirtyminen ei ole ainakaan helpottanut tilannetta.

Aikaansaavien tiimien rakennusaineet

Paitsi, että tiimistä täytyy löytyä monenlaisia tosiaan täydentäviä taitoja kehittämään kokonaisuuksia, myös ihmisiltä vaaditaan yhteistyötaitoja ja tunneälyä sekä johdolta uskallusta siirtyä kontrollista luottamukseen. Lisäksi tarvitaan yhdessä sovittuja pelisääntöjä ja tiimiytymistä edistäviä tapoja ja rutiineja.

Etätyön laastareista kestäviin ratkaisuihin

Listasimme aiemmin blogissa keväällä koeteltuja “laastareita” etätyön tuomiin haasteisiin. Osa laastareista jäi käyttöön, mutta etätyö vaatii myös pitkäaikaisia ratkaisuita. Etätyöt eivät nimittäin ihan pian tule katoamaan. Ketterät tiimit pystyivät yllättävänkin hyvin sopeutumaan tilanteeseen, vaikka ketteryyden ytimessä on perinteisesti nähty yhdessä paikassa oleva tiimi.

Mikä sitten auttaa pitkällä tähtäimellä?

Nyt seuraa ikävä paljastus: ei minulla ole antaa valmistaa listaa tyyliin “tee näin”. Se mikä toimii yhdessä paikassa, ei toimi kaikkialla. Teidän tiiminä pitää itse nähdä vaivaa, ja löytää ja sopia ne omat tavat tehdä hommia.

Tässä kuitenkin listaa asioista, joita kannattaa kehittää:

Perusta:

  • Palavereilla on tarkoitus, rakenne ja fasilitaattori
  • Tiimiläisten osallistaminen ja tasavertainen yhteistyö
  • Työkalujen ja yhteistyövälineiden käytöstä on sovittu (ml. sähköposti!)
  • Tiimillä on yhdessä sovitut, yhteiset pelisäännöt (esim. miten yhteistyötä tehdään, tiimiläisiä kunnioitetaan tai kaikkien mielipidettä kuunnellaan)

Toinen askel:

  • Tiimillä / projektilla on tavoite, siitä on keskusteltu ja ihmiset osallistettu sen kehittämiseen
  • Isompi tavoite linkittyy päivittäisiin tehtäviin ja etenemiseen on yhteinen läpinäkyvyys

Kolmas askel

  • Yhteinen työn tekemisen rakenne antaa syväosaajille rutiinit ja mahdollisuuden kehittää työsuunnitelmaa yhteisen tavoitteen sisällä
  • Johtajuus painottuu osaamisen kehittämiseen, asiakasarvon kehittämiseen ja työkulttuurin tukemiseen
  • Ei kannata huolestua, jos kaikkia kohtia ei heti saa ruksittua. Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. Ole armollinen, mutta vie hommaa eteenpäin ja kehitä ja kehity jatkuvasti. Jaa myös omat vinkkisi kommenteissa!

Kuuntele Projektipäivien esitykseen pohjautunut webinaarimme Tiimit katosivat toimistolta – miten johdetaan kasvotonta organisaatiota

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Asiakaskokemus ja myynti

    Pauline Ranta

    +358 41 505 7255

    Buukkaa tapaaminen

    Konsultointi

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen