Keväällä jaettiin nallekarkit uusiksi, kun kaikki maailman kansat siirtyivät kertaheitolla etätöihin. Hyvä uutinen tässä on se, että mikromanageerausta tai managementtiä by perkele ei mitenkään tässä ympäristössä enää voi käyttää.
Toinen hyvä uutinen on se, että ihmiset voivat paremmin. Työtyytyväisyys ja oman työn hallinta ovat kasvaneet, näin vakuuttavat meille useat eri tutkimukset Suomesta ja maailmalta.
Keväällä kehitettiin myös etätyön haasteisiin nopeasti laastareita, jotta saatiin homma jotenkin kasaan. Etätyön jatkuessa pelkät laastarit eivät enää riitä.
Kysyimme Projektipäivillä mitä haasteita ihmiset ovat etätyössä kohdanneet.
Isoimmaksi haasteeksi nousi yksinäisyys ja sen liitännäiset kuten vuorovaikutuksen väheneminen tai suorastaan puute sekä yhteisöllisyyden katoaminen. Kiire ja tauottomuus vaivaavat monia, kun jatkuvat keskeytykset ja palaverisarjat aiheuttavat työpäivän pitenemistä.
Etätyön laastareista pitkäjänteisiin ratkaisuihin
Etätyö vaatii itsensä johtamista, omien selkeiden rajojen asettamista ja työ-ajan rajaamista. Se vaatii korostetusti kommunikaatiota ja yhteistyötä koko tiimiltä.
Kommunikaatio ei kuitenkaan ole sama asia kuin palaveri. Ennen palaverikutsun lähetystä kannattaakin aina miettiä, tarvitaanko tähän palaveria vai hoituisiko homma yhdellä kilautuksella kaverille.
Etä- ja lähijohtaminen ovat perimmiltään muuttumassa. Tarvitaan enemmän ja enemmän pehmeitä taitoja. Tarvitaan aitoa läsnäoloa, ihmisten kunnioittamista, kuuntelemista ja empatiaa. Joskus yksinkertaisilla asioilla kuin kiitoksella ja palautteella on suuri merkitys.
Joko teillä etätyölaastarit on vaihdettu pitkäaikaisiin ratkaisuihin?
Yleisön pyynnöstä teemme projektipäivien kehutun esityksemme myös maksuttomana webinaarina 25.11. Ilmoittaudu mukaan tästä: Webinaari: Tiimit katosivat toimistolta – miten johdetaan kasvotonta organisaatiota
Tutustu myös koulutukseemme: Onnistu etäjohtamisessa – avaimet onnistuneen etätyon ja hajautettujen organisaatioiden johtamiseen.