Hyppää sisältöön

Ketterä talonrakennusprojekti

Jaa somessa:

Voiko talon rakentaa ketterästi?

Olemme kokeilleet ketteriä menetelmiä kotikoulussa menestyksekkäästi. Olemme ketteröittäneet liiketoimintaa ja vieneet ketterät menetelmät jopa terveyskeskuksiin. Mutta entäpä talonrakennusprojekti – voidaanko talo rakentaa ketterästi? Olen perheeni kanssa rakentamassa loma-asuntoa ja tämä on ensimmäinen kokemuksemme talonrakennusprojektista. Välillä olen hauskuuttanut itseäni miettimällä miten ketteriä menetelmiä voisi hyödyntää tällaisessa hankkeessa.

Kun ostimme tontin reilu vuosi sitten, tarkoituksena oli aluksi rakentaa pikkuinen saunamökki. Tonttilainaa hakiessamme kilpailutimme pankit ja valitsimme sellaisen, joka oikeasti tuntui pystyvän ketterästi reagoimaan muuttuviin tarpeisiimme ja kenen lainanhakuprosessi oli kaikista kevyin. Pian projektin scope lähtikin nopeasti laajenemaan ja saunamökkisuunnitelma muuttui 90m2 taloksi. Uusi lainanhakuprosessi oli edessä..

Projekti alkoi perinteikkäästi kilpailutuksella: vertasimme eri talopakettien ja rakentamistapojen hintoja sekä evaluoimme projektin kestoa. Arkkitehtuurisuunnitelmat iteroituvat muutaman kierroksen jälkeen mielestämme helmeksi. Seuraavaksi miehitimme projektin ja lähdimme hakemaan rakennuslupaa. Rakennuslupaa on nykyään helppo hakea sähköisesti Lupapisteen kautta. Sitten vain hakemusta nakuttelemaan digipalveluun! Tämä prosessi kuitenkin tyssäsi nopeasti siihen, että rakennusvalvoja ei halunnutkaan käyttää tätä virastonsa digipalvelua, vaan vaati, että tuomme paperit henkilökohtaisesti hänelle kyseisen kunnan rakennusvalvontaan. Koska emme halunneet projektin venyvän tämän takia, printtasimme hyvin ison kasan paperia ja ei muuta kuin ajelemaan!

Projektimme tuoteomistajalla (vai onko näitä kaksi?) ei oikein ollut substanssiosaamista rakentamiseen liittyen, mutta intoa sitäkin enemmän. Aikakin oli vähän kortilla, koska PO ei ollut lähellekään 100%:sti allokoitu tähän projektiin.. Päätimme ratkaista ongelman hommaamalla kokeneen scrummasterin paikkaamaan osaamista. Tiimiin kuuluikin yhtäkkiä kaksi PO:ta, scrummaster, pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja yksi timpuri. Lisäksi lukuisia vierailevia tähtiä – eri alueiden Subject Matter Experttejä.. Kuulostaako tutulta?

Projekti käynnistyi, kun saimme rakennusluvan ja kaikki tuntui menevän kuin Strömsössä konsanaan! Mutta sitten timpuriamme lainattiin lattiavalun kuivumisen ajaksi naapuriprojektiin. Projektin piti olla MVP-toteutus pienen remontin muodossa, mutta scope levisi käsiin kuin jokisen eväät: vanha rakennus purettiin ja uusi rakennettiin tilalle. Avaintekijän katoaminen hankkeestamme oli aikamoinen este ja hidaste projektissamme, mutta saimme loppujen lopuksi pari muuta heppua jatkamaan hetkellisesti projektia.

Talonrakennusprojektin ketterät komponentit

Se mitä olemme tässä projektissa onnistuneet tekemään ketterästi, on päätösten teko. Onneksi meillä on osaava scrummaster, joka nakittaa tasaiseen tahtiin erinäisiä asioita suunniteltavaksemme tai päätettäväksemme: mihin lamput laitetaan, minkälaiset lattialaatat hommataan ja onko lavuaarin paikka jo löytynyt? Lisäksi hänellä on sen verran kokemusta vastaavanlaisesta tekemisestä, että erilaiset pienemmät esteet ja haasteet saadaan melko nopeasti ratkaistua. Backlogimme voisi olla loputon, mutta se on sopivan pituinen ja meillä on rajattu määrä asioita Work In Progress -tilassa. Dailyjäkin pidetään samalla mallilla, josta moni devaajakin tykkää: Slack-dailyt (tässä tapauksessa WhatsApp-dailyt).

Havaintoja semi-ketterästä taloprojektista

  1. Yllätyksiä tulee projektissa kuin projektissa ja näihin on pystyttävä reagoimaan
  2. Kaiken ei tarvitse olla loppuun asti mietittynä heti alussa: suunnitelmia voi tarkentaa ja tehdä myös projektin aikana
  3. Myös raksaprojektissa tiimin on hyvä olla täysin dedikoitu kyseiseen hankkeeseen
  4. Kommunikaatio kunniaan – aina parempi, jos kommunikaatio tapahtuu face-to-face
  5. Itseohjautuvat tiimit, luottamus ammattitaitoon ja läpinäkyvä tekeminen pätevät yhtälailla raksallakin
  6. Uskomuksista poiketen talonrakennusprojekti ei ole 100% vesiputoushanke, vaan suunnitelmia voidaan tarkentaa ja muutoksia tehdä myös matkan varrella
  7. MVP-ajattelu pätee: ensin aitta, sitten talo

Voimme poimia ketteriä komponentteja talonrakennusprojektiin, siinä mielessä tietyt hyvät käytännöt ja järkevä tekeminen ovat universaaleja. Kokemattomat tiimin jäsenet aiheuttavat omat haasteensa kuten missä tahansa muussakin projektissa. Seuraava projekti sitten menee jo varmaan vähän ketterämmin! 😉

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Konsultointi ja asiakaskokemus

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen