Hyppää sisältöön

Olisiko NYT aika keskittyä tehtävien sijaan tavoitteisiin?

Jaa somessa:

Näin yhdistät tavoitejohtamisen esimerkiksi OKR-mallilla käytännön ketterään tekemiseen ja parannat laatua.

Oletko vastuussa tuotteen tai palvelun kehittämisestä? Onko teidän sprintin tavoite se, että saadaan kaikki sprintille valitut tiketit tehtyä? Liukuhihnalta valmiiksi määriteltyjen tikettien toteuttamisella saadaan toki asioita edistettyä, mutta keskittymällä tehtävien sijaan tavoitteisiin saadaan huomattavasti parempia lopputuloksia aikaiseksi.

Ketterät toimintamallit soveltuvat erityisesti kompleksiseen ympäristöön. Kompleksisessa ympäristössä ongelmien ratkaisut vaativat luovuutta ja yhteistyötä. Tällaisessa ympäristössä asiantuntijat eivät tarvitse valmiiksi pureskeltuja ja määriteltyjä tehtäviä vaan hyvin kuvattuja ja selkeitä tavoitteita. Tavoitteet näyttävät suunnan kuitenkaan rajoittamatta tiimien itseohjautuvuutta ja luovuutta.

Tavoitteet kuntoon

Tavoitteellisen ohjauksen merkitys ketterässä tekemisessä on aivan keskiössä, jos halutaan saavuttaa huipputuloksia ja erottautua kilpailijoista. Tavoitteiden kirjaaminen ja jäsentely on kuitenkin välillä jokseenkin hankalaa.

On useita tapoja, joilla tavoitteita voidaan pyrkiä laadukkaasti kirkastamaan, ja yksi näistä on OKR-malli. Muutamia vuosia sitten luin John Doerrin kirjoittaman kirjan “Measure What Matters – How Google, Bono, and the Gates Foundation Rock the World with OKRs” ja tämä kirja avasi itselleni aivan uusia näkökulmia tavoitteiden asettamiseen. OKR-mallin keskeinen ajatus on, että tavoitteet kuvataan laadullisesti ja niiden tulisi viestiä haluttua lopputulosta. Jälkimmäinen osa mallissa ovat avaintulokset. Avaintulosten tulisi olla mitattavia ja usein ne ovat numeraalisia, kuten prosenttilukuja.

Scrumissa kehitettävänä olevalle tuotteelle tai palvelulle tulee olla asetettu tavoitteita, joilla kuvataan haluttua lopputulosta. OKR-mallia käytettäessä tulee tavoitteille myös määritellä avaintulokset, jotta voimme jälkeenpäin tarkastella ja todeta onko asetettu tavoite saavutettu.

Luo yhteys tavoitteiden ja tekemisen välillä

Miten tavoitteet ja avaintulokset sitten jalkautetaan tiimin sprintti työskentelyyn? Sprintin suunnittelun aluksi tiimi valitsee avaintuloksen, johon halutaan vaikuttaa ja määrittelee yhdessä tavoitteen tulevalle sprintille. Tärkeä osa sprintin tavoitteen määrittämistä on ymmärtää mihin tuotteen avaintulokseen pyrimme vaikuttamaan. 

Tavoitteen ollessa selvä tiimi valitsee tulevalle sprintille ne tehtävät joiden suorittaminen on merkityksellistä ja vaikuttaa nimenomaan tavoitteen saavuttamiseen. Tiimi voi myös tuoda uusia asioita listalle tarpeen mukaan.

Suunnittelun lopputuloksena on tärkeää että tiimillä on selkeä, yhteinen suunta sekä alustava suunnitelma mistä lähteä liikkeelle. Yhteinen fokus ja selkeä suunta antavat tiimille hyvä lähtökohdat ratkoa haastaviakin ongelmia ja löytää näihin luovia ratkaisuja. Tavoite ohjattu tekeminen vaatii aktiivista ja avointa kommunikaatiota, läpinäkyvyyttä sekä luottamusta että jokainen tiimissä tekee parhaansa jotta yhteinen päämäärä saavutetaan.


Haluaisitko kokeilla OKR-mallia? Tilaa meiltä OKR-työpaja tai ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Konsultointi ja asiakaskokemus

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen