Hyppää sisältöön

5 asiaa, jotka yhdistävät voittavia tiimejä

Jaa somessa:

Olen työskennellyt erilaisten ydintiimien kanssa aina tuote-ja palvelukehityksestä johtoryhmiin asti. Oli kyse sitten jättikorporaatiosta tai pienestä kasvufirmasta, tai teki tiimi sitten tuote- ja palvelukehitystä, myyntiä, markkinointia tai vaikka koko firman strategiatyötä, olen huomannut tiettyjen asioiden yhdistävän niitä tiimejä, jotka lopulta toimittavat tuloksia ja voivat hyvin.

Kaikille kohtaamilleni menestyneille tiimeille yhteistä on:

1. Vahva kokemus merkityksestä

Työelämässä ja urassa korostetaan usein hyvin formaaleja, individualistisia arvoja ja merkityksiä, joiden arvo rakentuu lineaarisesti. Voimme kuitenkin lopulta lämmitellä oman elämämme ansioluettelon parissa vain hetkisen. Sen, millaista elämämme on päivittäin, määrittää hyvin pitkälle tiimi johon kuulumme, sekä töissä että kotona, ja onko sen olemassaololla yhteisesti koettu merkitys ja tarkoitus (purpose)

Oman CV:n hehku lämmittää vain hetkisen, voittavilla tiimeillä on vahva yhteisen merkityksen kokemus.

Scrum-guru Jeff Sutherland kirjoitti eepoksessaan The Art of Doing Twice the Work in Half the Time (vapaa käännös): “Merkityksetön työ ei ole ainoastaan huono liiketoiminnalle, vaan se tappaa sielun.” Tämä pitää vahvasti paikkansa sekä yksittäisen tiimin toimintamallin että tarkoituksen kannalta.

2. Vahva yhteys yrityksen strategiaan

Osin sama asia kuin merkitys, mutta vaatii asioita myös ydintiimin ulkopuolelta aina yrityksen ylintä johtoa myöten. Pelkästään tiimiin itseensä liittyvä tarkoituksen ja merkityksellisyyden tunne kantaa vain jonkin aikaa, koska fiksut tiimit alkavat luonnostaan etsiä horisontista sitä isompaa kuvaa. Jos näkymä kannelta on sumuinen, porukka helposti lannistuu ja tulokset muuttuvat kädenlämpöiseksi. Muista siis, että fiksu strategiaprosessi on osallistava, ja läpäisee koko yrityksen. Se muuntuu visiosta konkreettisiksi, käsinkosketeltaviksi tavoitteiksi yhteistyössä koko henkilöstön kanssa. Aidossa dialogissa tavoitekeskustelu ja opit kulkevat myös johdon suuntaan. Iso kuva, visio, maali pitää olla olemassa, mutta dialogissa se voi siirtyä kun tiedämme lisää.

3. Oikeasti kivaa keskenään

Huumori oikeasti kantaa. Kun meitä naurattaa yhdessä, uskallamme myös epäonnistua ja surra ja joskus ehkä kiroillakin yhdessä, ja vieläpä oppia siitä.

Uskallamme esittää hullujakin ideoita.

Kiva ei olekaan yleensä oikeasti synonyymi sirkushuveille, vaan myös jokapäiväistä ravitsevaa leipää: sitä, että meillä on oikeasti toisiimme aito yhteys ja kunnioitus, kun keskustelemme, ja että teemme aidosti yhteistyötä toisiamme täydentäen, emmekä vain keräänny ryhmään jakamaan yksilösuoritteita.

Jos kravatti on liian tiukalla kun tapaamme toisiamme, kohtaamiset jäävät pinnallisiksi ja jännityneiksi, ja vaikeassa tilanteessa meillä ei ole aitouden ja rehellisyyden tuomaa suojaa innovoida ja selviytyä yhdessä. Tämä koskee niin liike-elämän haasteita, kuin haasteita tiimiläisten omassa elämässä. Olemme kokonaisia ihmisiä.

Älä siis ota sitä liian vakavasti!

4. Kyky luoda nahkansa uudestaan

Vaikka meillä olisi kuinka vahva ydintiimi, väistämättä vähitellen joku jää vanhempainvapaalle, vaihtaa alaa, tai perustaa joogasalin. Olenkin nähnyt sellaisia ydintiimejä, jotka loistavat hetken, mutta murenevat heti yhdenkin jäsenen vaihduttua, dynamiikan ja roolejen vaatiessa hieman uudelleenmuotoilua. Tällaisten tiimien ”hyvyys” perustuu ehkä sittenkin vain sattumaan, ja ne loistavat kirkkaina hetkisen dynamiikan loksahdellessa sattumanvaraisesti paikalleen.

Todella hyvä tiimi kykenee systemaattisesti analysoimaan toimivia ja epätoimivia toimintamallejaan siten, että ne ovat säilytettävissä ja siirrettävissä eteenpäin, kun joku tai useampi avainjäsen vaihtuu. Aina jäsenten vaihtuessa tiimin yhteenhioutuminen alkaa periaatteessa alusta, mutta jos sen jäljellejäävät jäsenet ovat aidosti kiinnostuneita tiimin agendasta ja haluavat uusien tulijoiden onnistuvan, ei kestä aikaakaan kun vanhan kuoren tilalla on uusi kiiltelevä nahka.

5. Kyky kyseenalaistaa—jopa oma olemassaolonsa

Koskee kaikkia tiimejä, mutta varsinkin johtoryhmiä. Silloin kun ymmärryksemme yhteisestä merkityksestämme on vahva, se jyrää jopa oman individualistisen näkökulmamme yli. Fiksuimmat tiimit ja sen jäsenet pystyvät kyseenalaistamaan jopa oman merkityksensä ja roolinsa, tilanteiden muuttuessa yrityksen sisä- tai ulkopuolella. Tarvitaanko meitä enää? Tarvitaanko minua enää? Onko se, mitä olimme tekemässä, edelleen tarpeellista? Tällaiset tiimit pystyvät keksimään itsensä ja sitä kautta firman joka päivä uudestaan. Tällaisista tiimeistä tulet lukemaan huomenna.

Haluaisitko rakentaa vielä parempia tiimejä ja osallistavaa strategiaa? Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Asiakaskokemus ja myynti

    Pauline Ranta

    +358 41 505 7255

    Buukkaa tapaaminen

    Konsultointi

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen