Hyppää sisältöön

Scrum Master ei ole projektipäällikkö – tässä isoin ero

Jaa somessa:

Oletko törmännyt siihen, että projektipäälliköt ja Scrum Masterit menevät sujuvasti roolituksissa ja puheissa sekaisin? Oletko miettinyt tai kysynyt, mitä eroa näillä rooleilla on? Oletko ehkä itse joutunut ketterän kehityksen yleistyessä opettelemaan uusia arvoja, taitoja ja asenteita?

Ketterään kehitykseen liittyvä Scrum Master tai Agile Master ei ole synonyymi projetipäällikölle. Ymmärtääkseen eron, voi ensin tarkastella perinteisempää eroa vesiputousmallin ja projektien, sekä ketterän eli jatkuvan kehittämisen välillä.

Projekti on jonkinlainen aikamääreiltään ja laajuudeltaan rajattu kokonaisuus, jolla on etukäteen sovitut selkeät tavoitteet, roolit, sidosryhmät ja tehtävät. Projektissa siis hallitaan etukäteen sovittuja asioita usein hyvin tarkalla tehtävätasolla ennustaen.

Taitava projektipäällikkö on kuin insinöörin ja ennustajaeukon risteymä: hän osaa suunnitella ja kuvailla, mitä seuraavaksi tehdään, ja kuka suorittaa. Kun nämä asiat on järjestetty Exceliin tai PowerPointiin, projektipäällikön tehtävä on valvoa ja edistää toteuttamista mahdollisimman tarkasti alkuperäistä suunnitelmaa tai Gantt-kaaviota mukaillen. Tällaista kaunista suunnitelmaa on lohdullista johdon katsella. Koko epämääräinen, muuttuva maailma muuttuu projektipäällikön käsissä systemaattiseksi, suunnitelmalliseksi kokonaisuudeksi.

Haaste on vain siinä, kuinka usein tämä suunnitelma oikeasti pitää paikkansa- ainakaan tavoitteiden osalta? Loivatko ennakkoon lukkoonlyödyt arvaukset oikeista tehtävistä ja niiden aikataulusta varmasti sitä asiakasarvoa, mitä oletimme?

Ketterä kehitys perustuu ajatukseen siitä, että tehtävien ja ratkaisujen ennustamista tärkeämpää on keskustella asiakkaan ja liiketoiminnan oikeista ongelmista, ja kokeilla niihin erilaisia ratkaisuehdotuksia jatkuvasti arvoa seuraten ja ideoita iteroiden.

Ketterä tiiimi oppii lisää joka päivä, viikko, ja kuukausi, sekä asiakkaan ongelmista että niihin itsenäisesti ideoimistaan ratkaisuista sekä niiden toimivuudesta. Osumatarkkuus kasvaa, kun tällainen agile-tiimi mukauttaa itsenäisesti tehtävätasoa näihin oppeihin.

Ketterässä kehityksessä on myös ajatus siitä, että jotta oppimiselle ja tutkimiselle jää tilaa ja laatu varmistetaan, vain toisen voi lukita: joko scopen eli tekemisen laajuuden, tai aikataulun, siinä missä projektissa kummatkin on määritelty. Onnistumista mitataan sillä, kuinka hyvin on onnistuttu tuottamaan oikeaa arvoa asiakkaille ja liiketoiminnalle. Ei sillä, montako tehtävää valmistuu.

Scrum Master on tällaisen ketterän tiimin palveleva johtaja. Hän neuvoo, tukee, ja valmentaa tiimiä ja sen tuoteomistajaa erilaisissa toimintamalleissa, joilla arvontuotantoon pyritään. Hän varmistaa, että kaikilla on hyvä olla, ja erilaiset ketteryyden arvot läpinäkyvyydestä luottamukseen toteutuvat. Hän sekä sparraa, tukee, että vastuuttaa. Hän kysyy oikeita kysymyksiä, suorien ratkaisujen sijaan. PowerPointin rustaamisen sijaan, hän miettii käytännöllisiä keinoja, joilla parantaa juuri sinun arkeasi tiimiläisenä. Hän on läsnä. Sinua, tiimiä, ja asiakasta varten.

Kellon katselun sijaan hän katsoo sinua silmiin.

Tilaa meiltä tekijä tiimiisi

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen