Hyppää sisältöön

Räjähtääkö etätyö käsiin?

Jaa somessa:

Koronan myötä etätyöskentely tuli monelle tutuksi todella nopeasti. Joidenkin mielestä etätyöskentely on ollut kauheaa ja toisten mielestä se on ollut miellyttävä kokemus. On tärkeä muistaa, koronan aikainen tilanne ei ole mitenkään normaali. Organisaatiot ovat isolla skaalalla aloittaneet etätyöskentelyn ilman sen suurempia valmisteluja. Etätyötäsi on voinut hankaloittaa toimimattomat työkalut tai huono työpiste kotona. Sen lisäksi sinulla on saattanut olla kotona lapsia, jotka ovat tarvinneet apua etäkoulunkäynnissä. Pahimmassa tapauksessa sinulla on ollut läheisiä, jotka ovat sairastaneet.

Jos jätetään koronatilanne ja katsotaan mitä buffer.com tekemä tutkimus State of Remote Work 2020 kertoo etätyöskentelystä.

Tutkimustuloksia etätyöstä

98% henkilöistä, jotka ovat tehneet etätöitä, haluaa jatkaa tätä työtapaa jollakin tavalla tulevaisuudessa, ja 97% suosittelee etätyöskentelyä. Nämä luvut ovat mielenkiintoisia, sillä moni ihminen on viime kuukausien aikana tehnyt etätöitä ensimmäistä kertaa. Tarkoittaako tämä, että todella moni haluaa jatkaa etätöitä jollakin tavalla syksyllä? Jos kyllä, seuraava kysymys on, miten organisaatiot tulevat reagoimaan tähän ja miten ne valmistautuvat uuteen tilanteeseen? Buffer.com tutkimus myös kertoo, että isoin vastarinta etätyskentellylle löytyy organisaatiossa, joilla on monta eri toimistoa ja etätyöntekijöitä. Omasta kokemuksesta ymmärrän hyvin, että tämä yhdistelmä on haastava. Samalla tiedän, että on mahdollista luoda ympäristö, jossa tämä toimii. Tällaisen ympäristön luominen vaatii uusia toimintamalleja.

Miksi etätyö?

Kaksi suurinta syytä miksi etätyöntekijät suosivat etätyöskentelyä on vapaus ja ajankäyttö. Etätöissä voit valita vapaammin koska ja mistä teet työt, mitä taas antaa enemmän aikaa perheelle ja muille harrastuksille. Tämä kuulostaa todella hyvältä, mutta tässä on myös mahdolliset haasteet tulossa vastaan. Vapaus tehdä työt kun sopii sinulle ja mistä lystää, tulee ihan varmasti luomaan haasteita. Yksi iso kysymys henkilöille esimiestehtävissä on “miten tiedän että he tekevät työnsä ja mitä he tekevät”? Tämä ei ole mahdoton tilanne, vaan helpoilla yhteisillä pelisäännöillä on mahdollista saada tämä toimimaan. Samat tavat, jotka toimivat toimistolla, eivät toimi etänä. 

Etätyön hankaluudet ja miten ne voitetaan

Kolme ongelmaa mitä etätyöntekijät kokevat ovat kommunikaatio, yksinäisyys ja haaste erotella työt ja yksityiselämä. Kaikissa näissä kolmessa esimiehellä on iso rooli. Kommunikaation avulla voit esimiehenä varmistaa että työntekijät tietävät mitkä odotukset heille ovat ja mitkä ovat seuraavat tavoitteet. Kun uskot että olet kommunkoinut asiasta muista vielä kolmen toiston säännön, eli muistuta asiasta kolme kertaa. Jatkuvan kommunikaation avulla saat myös henkilöt tuntemaan olevan osa tiimiä. Muista että et voi luottaa kahvikonekommunikaatioon etätyöntekijöiden kanssa, vaan sinun pitää aktiivisesti ja suunnitelmallisesti tehdä töitä sen eteen.

Löydät tulevat valmennuksemme koulutuskalenteristamme.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen