Hyppää sisältöön

8 vinkkiä tiimi- (ja pari)suhteen parantamiseen karaoken puutteessa

Jaa somessa:

Suomessa ei puhuta tunteista — kuin pilkun jälkeen. Ehkä osin vanha ja vaurioitunut ennakkoluulo, mutta toisilta osin tottakin. Kultuuriimme ei ole koskaan kuulunut ylenpalttinen tunteinen käsittely ja itsensä auki avaaminen. Pysytään asiassa. Hoidetaan hommat. Kuitenkin sitä pitäisi vähän avautua, että ensin tutustuu, sittemmin luottaa, ja siten voi toimia läpinäkyvästi ja avoimesti — eli ketterästi.

A-tiimillä on väliä

Miten sen nyt selvemmin sanoisi: tiimillä on väliä. Eniten.

Kuten Jeff Sutherland kertoo kulttiteoksessaan ketterästä kehityksestä ja Scrumista: yksilösuorituksessa parhaat tekijät ovat kymmenen kertaa tehokkaampia kuin hitammat. Entäs tiimin kohdalla?

Ero on vavahduttava. Parhaat tiimit tekevät samat asiat yhdessä viikossa, mitä hitaimmat tuhannessa viikossa. Tämän havainnon perusteella lienee selvää, miksi on tuottavampaa keskittyä tiimien kuin yksilöiden hyvinvointiin ja tehostamiseen.

Miksi pitäisi puhua?

Hyvä tiimisuhde on vähän kuin pitkä parisuhde tai avioliitto. Jos luurangot tungetaan toistuvasti kaappiin, ei kestä kauaakaan, että ne alkavat haista — ei ainoastaan työntekijäkokemuksen kiusaksi, vaan loppuasiakkaille asti.

Perustin yhden kehitys- ja design-tiimin korona-ajan etätyöjakson alussa. Tuli aika selväksi, ettei tiimiyttäminen ole yhtä helppoa. Yhtäkkiä ihmiset, joihin vasta tutustut, ovat korkeintaan puhuvia päitä katkeilevassa Teams-callissa ja yleensä pelkkiä kaksikirjaimisia akronyymeja ruudun uppoavassa mustuudessa.

Verrattuna toiseen sisartiimiin joka aloitti taipaleensa pakohuoneessa yhdessä haasteita ratkoen ja pitkällä illallisella toisiinsa tutustuen luottamuksen rakentaminen kesti merkittävästi kauemmin. Asioissa kun ei ole kyse vaan asioista. Olemme kokonaisia.

Pakon edessä

Firmoissa täytyy kuitenkin oppia rakentamaan firmoissa tiimejä myös nyt, kun korona estää karaokessa käymisen. Tiimiytys ei vaikuta ainoastaan tehokkuuteemme vaan myös hyvinvointiimme ottaen huomioon kuinka ison osan elämästä moni meistä viettää töissä.

Koronan alussa moni jopa globaali suuryritys innostuneena totesi, miten tehokkuus ei ole ainoastaan pysynyt vaan kasvanut etätyöskentelyssä, ja ilmoitti jäävänsä siihen loputtomasti. Ihmettelin havainnon hätäisyyttä. Eihän lääketieteellisessä tutukimuksessakaan pitkän tähtäimen havaintoja vedetä muutaman viikon jälkeisistä impakteista.

Taktisia jo sovittuja päämääriä on varmasti helppo koneella istuksien suorittaa, mutta entäs vapaamuotoisempi ideanlento ja strateginen mietiskely? Entäs uusiin ihmisiin tutustuminen? Entäs luottamus?

Näin parannat parisuhteen tiimissä

Koska tiimisuhde on kuin mikä tahansa ihmissuhde, seuraavan listat otsikot on ylpeästi kopioitu Väestöliiton hyväksymästä Näin parannat parisuhdetta –listasta:

1. Säilytä kosketus kumppaniisi ja hänen elämäänsä.

Meaning: kysy edes mitä kuuluu. Rupattele vähän. Osoita, että välität. Aloittaessasi seuraavan puhelun huomioi paikallaolijat ja heidän tilanteessa, tai kutsu vaikka päivittäinen tai viikottainen call tiimin kanssa, jossa ei ole muita tavoitteita kuin tutustua ja rupatella.

2. Pidä yllä ihailua ja rakkautta.

Kiitä kollegaa ja itseäsi. Etäkulttuurissa on helppo puuttua vain pikaisilla, rujoilla Slack-viesteillä ongelmiin.

Taskmillilla olemme kokeilleet käytäntöä, jossa viikottainen tiimis alkaa sillä, että jokainen kertoo yhden oman onnistumisensa. Etpä arvaa miten vaikeaa se voi olla henkisesti, vaikka asioita kyllä riittäisi. Mutta käy joka kerta helpommaksi ja harjoituksen lopussa kaikki hymyilevät.

3. Pidä yllä elävä yhteys kumppaniisi.

Laita vaikka se kamera päälle. Ei kun ei muttia, laita nyt vaan. Nykyään ohjelmista löytyy monia keinoja blurrata eli piilottaa tausta, jota et ehkä halua jakaa. Ja kukaan ei ihan oikeasti välitä siitä miten sinun tukkasi on tänään; kaikki miettivät vain omaansa.

On aivan eri asia tulkita ihmisiä kun näette myös toistenne kasvot, ilmeet, ja eleet, kuin pelkät kaksi nimikirjainta ruudun avaruudessa.

4. Luo positiivinen näkökulma.

Ongelmat korostuvat kirjoitettuna ja etäyhteyksissä. Muutaman rivin Slack-viesti täynnä ongelmia on isompi ongelma itsessään. Soita vaikeista asioista.

5. Siirry jumiutuneesta taistelusta vuoropuheluun.

Sata meiliä faktoja, ja muutama vihainen Zoom-puhelu? Kokeile soittaa keskustelukumppanillesi kamera päällä. Juttele hänen näkökulmistaan. Saatat yllättyä.

6. Ratkaise ongelmat rakentavasti.

Ihmisten on helpompi avautua ja ideoida positiivisessa, sallivassa, avoimessa tunnelmassa. Mieti myös etätyöskentelyyn sopivaa struktuuria.

Taskmillilla käytämme erilaisia Miro-boardeja rakentavan ja tuottoisan keskustelun aikaansaamiseksi myös etänä.

7. Kunnioita kumppanisi elämän unelmia.

Ne tuskin rajoittuvat vain tähän Teams-calliin. Tunnista, mikä kollegalle on tärkeää tässä haastavassa uudessa koronatilanteessa. Ehkä se on kävely kesken päivää tai pitkä lounas perheen kanssa. ÄLÄ varaa palaveria sen päälle vaikka miten tekisi mieli.

8. Luo yhteisiä tavoitteita.

Edelleen, kuten kasvotustenkin. Siirrytään työhaastattelukysymyksestä ”Missä sinä haluat olla 10 vuoden päästä” siihen, että mietitään missä me haluamme olla, vaikka edes vuoden päästä. Pääsemme sinne tuhat kertaa nopeammin.

Innostuitko voimaan paremmin? Aloita järkevöittäminen täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


    Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

    Asiakaskokemus ja myynti

    Pauline Ranta

    +358 41 505 7255

    Buukkaa tapaaminen

    Asiakaskokemus ja myynti

    Heidi Grönroos

    +358 50 3879037

    Buukkaa tapaaminen

    Konsultointi

    Elina Kervinen

    +358 40 55 260 22

    Buukkaa tapaaminen

    Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

    Jutta Glad

    +358 40 540 86 64

    Buukkaa tapaaminen

    Koulutukset ja työpajat

    Raija Harle

    +358 40 747 29 22

    Buukkaa tapaaminen