Oletko kuullut epäonnistuneesta ERP-hankkeesta? Entäpä onnistuneesta? 😉 Toiminnanohjausjärjestelmän uudistus on pelätty hanke: lehdet pullistelevat uutisia epäonnistuneista miljoonahankkeista ja siitä, kuinka ne kerta toisensa jälkeen ajautuvat päin seinää. Sama koskee muita suuria järjestelmäuudistuksia, näistä Apotti surullisimpana esimerkkinä.
Miksi jättihanke epäonnistuu?
Mittavia hankkeita suunnitellaan ja speksataan usein jopa useiden vuosien ajan paperille. Kenttätasolla määritellään mitä missäkin pitäisi tapahtua ja kokonaiskuva katoaa dokumentaation suohon. Sopimusta luetaan kuin piru raamattua ja pahimmassa tapauksessa hanke on tuomittu epäonnistumaan jo sopimusneuvotteluissa. Tekeminen on IT-painotteista ja liiketoimintaa ei oteta mukaan – mitäpä heillä nyt olisi sanottavaa, tämähän on IT-hanke! Vihdoin, kun (jos) päästään edes testausvaiheeseen saakka, todetaan, ettei järjestelmä ollutkaan sitä mitä haluttiin. Vaatimukset, jotka olivat kaksi vuotta sitten valideja, eivät sitä ole enää. Muutokset ovat kalliita tässä vaiheessa ja alkaa näyttää siltä, ettei hanke valmistu koskaan. Koska harjoitus on jo tähän mennessä maksanut miljoonia, kukaan ei uskalla viheltää peliä poikki.
Agile ERP
Entäpä, jos mammuttihankkeen toteuttaisikin ketterästi? “Helppohan se on jotain pikku mobiiliapplikaatiota kehittää ketterästi, kun ei ole integraatioita tai legacyä, muttei toimi ERP-hankkeeseen!”, moni miettii. Mutta me rohkenemme olla toista mieltä. Tällä emme tarkoita sitä, että ensimmäisen kahden viikon sprintin jälkeen jotain olisi tuotannossa, kyseessä on kuitenkin suuri uudistushanke. Mitä kuitenkin voimme tehdä, on hyödyntää tekemisessä soveltuvilta osin ketteriä käytäntöjä. Näiden käytäntöjen avulla teemme hankkeesta helpommin hallittavan, läpinäkyvän ja rakennamme samalla hankkeeseen kyvykkyyden reagoida ympärillä muuttuvaan maailmaan. Näin myös riskit pienentyvät huomattavasti.
Taskmillin asiantuntijat ovat ketteryyden ammattilaisia ja ovat olleet osallisina lukuisissa mammuttihankkeissa. Meillä on käytännön kokemus siitä, että ERP-hankkeenkin voi tehdä ketterästi.
Lataa sähköpostiisi asiantuntijamme Raija Harlen 10 vinkkiä ketterään ERP-hankkeeseen ja näe kolikon kääntöpuoli!