Hyppää sisältöön

Nämä ovat uuden Scrum-oppaan keskeiset muutokset

Jaa somessa:

Scrumin 25-vuotispippaloiden ohessa 18.11.2020 julkistettiin uusi Scrum-opas. Edeltäjänsä tapaan opas, eli mallin periaatteet, on vapaasti saatavilla osoitteesta https://www.scrumguides.org/. Opas on entisestään lyhentynyt, se on nyt vain 13 sivua, ja jokaisten Scrumia käyttävän pakollista lukemistoa.

Miksi Scrum uudistuu?

Uuteen versioon on monia syitä. Yksi suurimmista syistä on kuitenkin se, että Scrumia käytetään valtavasti myös ohjelmistokehityksen ulkopuolella – mallista on nyt siis jätetty pois asioita, jotka koskettaisivat vain IT-tiimejä. Toinen syy on raadollisempi: moni on keskittynyt mallin noudattamiseen, sen sijaan, että keskittyisi olennaiseen.

Mikä siis on olennaista?

Arvon tuotto. Piste. Scrum on vain apuväline. Uudessa versiossa tämä näkyy tavoitteiden ja sitoutumisen korostamisena. Tällä tavoitellaan riittävää lopputuotosten ja asiakkaan huomiointia. Tuotteella on tavoite, sprintillä on tavoite ja inkrementillä on Definition of Done, eli valmiin määritelmä. Myös sprintin suunnittelussa on uusi näkökulma: “mitä” ja “miten” saa kaverikseen kysymyksen “miksi”.

Julkistuksen yhteydessä verrattiin kehittäjiä kilpahevoseen, sillä ei nimittäin ole mitään syytä juosta, jos portin auettua vieressä ei ole kirittäjää. Samalla tavalla parhaat kehittäjät tarvitsevat tavoitteita, ilman tavoitteita eivät ihmisetkään ole parhaimmillaan. Liian itsenäiset tiimit saattavat myös valita tekemisiä, joista ei ole mitään hyötyä liiketoiminnalle.

Huhuu? Mihin kehitystiimi katosi?

Aiemmassa versiossa Scrum-tiimi koostui Scrum Masterista, tuoteomistajasta ja kehitystiimistä. Erillisen tiimin sijaan onkin nyt kolme roolia: Scrum Master, tuoteomistaja ja kehittäjä. Tiimi myös siirtyy itseorganisoituvasta itseään johtavaksi. Kun tiimi aina on päättänyt kuka tekee ja miten tekee, uutena ulottuvuutena on “mitä tehdään”. Tiimissä siis esimerkiksi kuka tahansa voi mennä juttelemaan asiakkaan kanssa (ja miksei menisi?).

Miksei Scrum Master ole enää palveleva johtaja?

Scrum Masterin kuvaus on uudistunut, enää hän ei ole servant leader, eli palveleva johtaja. Se sijaan hän on johtaja, joka palvelee. Tämä muutos malliin tehtiin, koska liian usein tuli vastaan scrummareita, joilta unohtui johtaminen.

Lue lisää Scrum Masterina aloittamisesta.

Mutta mitä tapahtui dailylle?

Mikään ei ole entisellään, ei edes daily, eli päivittäispalaveri. Siltä on riisuttu perinteiset tunnukset, eli kysymykset “mitä teit eilen”, “mitä teet tänään” ja “onko työlläsi esteitä”. Kukaan ei estä käyttämästä edelleen näitä kysymyksiä, mutta tehokkaan dailyn voi saada aikaan toisinkin keinoin. Mallin kehittäjien todistamassa tehokkaimmassa dailyssä esitettiin vain yksi kysymys: “miksi ensimmäinen käyttäjätarina ei ole jo valmis”.

Lean, mistä se tuli?

Lean ja Scrum ne yhteen soppii, ne on jo menny pussauskoppiin. Itse Lean-mallin kehittäjä, Toyota, on vienyt Leanin seuraavalle tasolle Scrumin avulla. Leanin työkalut ja periaatteet täydentävät mahtavasti Scrumia. Esimerkiksi one-piece-flow näkyy uudessa oppaassa – inkrementti on valmis, kun Definition of Done täyttyy, eikä vasta sprintin lopussa.

Miten arki muuttuu?

Jos olette tehneet Scrumilla tuloksekkaasti jo nyt, ei välttämättä mikään. Uusi versio pyrkii korjaamaan käytäntöjä, joita näkee huonossa Scrumissa. Uusi opas antaa avaimet käteen myös esimerkiksi liiketoimintatiimeille, jotta päästään suoraan asiaan ilman hokkus-pokkustemppuja. Toivottavasti tiimit muistavat jatkossa keskittyä olennaiseen, ja käyttää entistäkin useammin kysymystä “miksi?”

Scrum 2020 muutokset pähkinänkuoressa

Opi lisää koulutuksissamme

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

Asiakaskokemus ja myynti

Pauline Ranta

+358 41 505 7255

Buukkaa tapaaminen

Asiakaskokemus ja myynti

Heidi Grönroos

+358 50 3879037

Buukkaa tapaaminen

Konsultointi

Elina Kervinen

+358 40 55 260 22

Buukkaa tapaaminen

Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

Jutta Glad

+358 40 540 86 64

Buukkaa tapaaminen

Koulutukset ja työpajat

Raija Harle

+358 40 747 29 22

Buukkaa tapaaminen