Kuulostaako tutulta: Uusi työpaikka, rooli, projekti tai konsulttikeikka edessä, mutta tavoitteet ja speksit kaikuvat epämääräisyyttä? Eivätkä uusi ja vieras organisaatio ja ihmiset helpota hähmäisyyttä.
Taannoin jälleen yhden tämänkaltaisen konsulttiprojektin teflonia raapiessa mietin, mikä olisi paras lähestymistapa, jotta ensinnäkin osaisin tarttua oikeisiin hommiin ja toisaalta tyydyttäisin ne odotukset, joita minuun kohdistetaan.
Kompleksiseen ja epämääräiseen ympäristöön tiimitasolla toimivat ketterät menetelmät, miksei siis yhdenkin henkilön suhailuun?
Yhden hengen Scrum
Scrumin keskiössä on palautesilmukka ja tämä on kaiken A ja O myös yhden hengen ketteryydessä.
Kun säännöllisesti tarkastaa suunnan, tietää kulkevansa oikeaa polkua. Ja mitä tiuhempi silmukka, sitä vähemmän suunta pääsee harhailemaan. Silmukan sykli kannattaa toki miettiä tapauskohtaisesti. Oleellista on, että silmukan eli sprintin aikana ehtii tapahtua jotain oleellista, jotta suuntaa voi täsmätä.
Tiimi, Scrum Master ja tuoteomistaja
Yhden hengen Scrumissa voi tunnistaa kaksi roolia.
Ensimmäinen ja helppo rooli on tekijätiimin, tuoteomistajan ja scrum masterin yhdistelmä. Sinä olet samanaikaisesti kaikki nämä roolit.
Toinen ja joskus vaikeammin paikallistettava rooli on sidosryhmäläinen. Sidosryhmäläinen omistaa tavoitteet joihon pyrit ja on mahdollisesti toimeksiantajasi tai esihenkilösi. Tätä henkilöä ei kuitenkaan pidä sekoittaa tuoteomistajaan, koska työjonon omistat sinä.
Dailyt, sprintin suunnittelut ja katselmoinnit
Yhden hengen scrumissa sprintin katselmoinnin ja suunnittelun voi yhdistää yhdeksi tapaamiseksi sidosryhmäläisen kanssa.
Alkuun katselmointihengessä käy läpi edellisen sprintin tavoitteet ja miten ne täyttyivät. Tässä kohtaa on täydellinen hetki varmistaa, että olet edennyt toivottuun suuntaan. Ja jos suunta on mennytkin vinoon, niin riittävän lyhyillä sprinteillä ei suurta vahinkoa ole päässyt tapahtumaan.
Seuraavaksi aloittakaa suunnittelu, jossa voit alkuun esittää oletuksesi seuraavaksi tärkeimmistä tehtävistä. Yhdessä rakentavasti keskustellen löytyy varmasti hyvä suunnitelma seuraavalle sprintille.
Dailyt kannattaa pitää aamuisin työpäivän aluksi. Kerrankin ajan sopiminenkin on helppoa, kun koko ”tiimi” noudattaa samoja rutiineja.
Oivallinen tapa on kirjoittaa itselleen ylös dailyn sisältö, jolloin saat päivään hyvän ja suunnitelmallisen startin:
- mitä aiot saada valmiiksi?
- onko jotain mikä haittaa päivän suunnitelmaa?
- voitko raivata jo nyt esteitä pois tulevien päivien tehtäviltä?
Retrospektiiviäkään ei kannata unohtaa, vaikka yksinään aherratkin. Peilaamalla mikä toimi ja mikä ei, pystyt hiomaan scrumistasi timantin. Tässäkin kannattaa ajatukset kirjata ylös, jotta muistat ne myös viikon kuluttua.
Tee työ näkyväksi ja valmiiksi
Vaikka tekisitkin yksin töitä, ei se poista hyvien työjonojen (product backlog ja sprint backlog) ja kanban-taulun hyötyjä.
Ei ole väliä, että onko työjonosi Jirassa, Trellossa, huoneen seinällä tai vaikka tarralappuina näytön alareunassa, kunhan sinulla on työjono.
Näkyvä työjono helpottaa kokonaisuuden hahmottamista ja viestimistä sidosryhmäläiselle. Se myös helpottaa päivittäistä ja viikottaista työn suunnitelua. Ja onhan se nyt tyydyttävää, kun voit konkreettisesti siirtää jonkin tehtävän done-sarakkeeseen!
Yhden ihmisen tekemiseen pätee sama nyrkkisääntö kuin tiiminkin tekemiseen: Pyri lopettamaan asioita, älä aloittamaan uusia. Liian monimutkaista himmeliä ei kuitenkaan kannata rakentaa. Mutta hyvillä rutiineilla, läpinäkyvyydellä ja jatkuvan parantamisen mallilla voit saada ihmeitä aikaan yksinäsikin!