Hyppää sisältöön

Näin nautit kesälomastasi – oikeasti.

Jaa somessa:

Kesäloma lähestyy, paniikki iskee. Toinen lapsista haluaa Puuhamaahan, toinen laivaristeilylle. Aikuisia kiinnostaa Eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä tai toisaalta Down by the Laituri Turussa. Jollakin taas taistelevat mielessä velvollisuudentunto ja rentoutumisen tarve: pitäisikö loman ensimmäiset päivät käyttää kunnon suursiivoukseen äidin oppeja noudattaen vai lähteä ensimmäisenä lomapäivänä reissuun, jotta pääsee kunnolla irti töistä?

Kesäloma on suomalaisille “pyhää aikaa” ja sen viettämisestä tulee helposti suorittamista. Onpa joidenkin tutkimusten mukaan elokuussa jopa piikki avioerojen suhteen. Asiantuntijoiden mukaan tämä saattaa johtua siitä, että lomaan ladataan liikaa odotuksia, ja kun nämä odotukset eivät sitten täytykään, se on sysäys erolle. Mikä avuksi, jotta emme hampaat irvessä suorita lomaa?

Ketteryyden oppeja voi soveltaa myös kesäloman suunnitteluun. Erika antoi viime jouluna vinkkejä siitä, miten johtaa Scrumilla perhe tai itsesi rauhalliseen jouluun. Samoja periaatteita voit soveltaa myös saadaksesi lomasta sellaisen, joka antaa jotakin kaikille perheenjäsenille, on perheessäsi sitten yksi henkilö tai tusina. Mutta vaikka et kaikkia Scrumin käytäntöjä haluaisikaan soveltaa, voit silti hyödyntää ketteryyden periaatteita lomasi suunnittelussa.

Tärkein periaate kaikissa ketterissä menetelmissä on se, että me tuotamme arvoa asiakkaalle. Tiedätkö, mikä on tärkeintä loma-asiakkaallesi eli tässä tapauksessa sinulle ja muulle mahdolliselle ydintiimillesi, koostuu se sitten kenestä tahansa? Kuten henkilökohtaisen ketteryyden valmennuksessamme todetaan, ketteryydellä ei ole tarkoitus varastaa vapaa-aikaasi, vaan auttaa sinua ymmärtämään mikä on sinulle tärkeää.

Pysähdy siis miettimään, mikä on tärkein tavoitteesi lomalle. Onko se uusien virikkeiden saaminen erilaisiin tapahtumiin osallistumalla vaiko pysähtyminen ja keskittymiskyvyn palauttaminen? Mieti konkreettisia tavoitteita joko itseksesi tai ydintiimisi kanssa: miltä haluan, että minusta tuntuu kun loma on ohi? Jos lähettäisin itselleni postikortin loman lopulla, millaisia fiiliksiä kuvaisin siinä, mitä olisin loman aikana tehnyt?

Ideoikaa sitten, mitä on ne asiat, joilla näihin tavoitteisiin päästään eli miten tuotetaan arvoa jokaiselle loma-asiakkaalle. Suunnitelkaa, miten eri asiat sopivat aikatauluun, mutta muistakaa jättää aikatauluun reilusti väljyyttä yllättäville ideoille ja ihan vaan oleilulle. Ja vaikka parityöskentely ja parveilu (swarming) ovat ketterissä menetelmissä kova juttu, niin lomaa suunnitellessa voitte miettiä myös, että onko kaikkea tehtävä yhdessä, vai voidaanko joinakin päivinä jakautua eri tahoille ja kokoontua taas päivän päätteeksi jakamaan fiiliksiä.

Ja loman päätteeksihän voi sitten tehdä retrospektiivin: mikä meni hyvin lomassa ja mitä voimme seuraavalla kerralla tehdä toisin.

Ihanaa ja rentouttavaa lomaa kaikille!

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen