Hyppää sisältöön

Hyvät, pahat ja rumat rutiinit

Jaa somessa:

Rutiinit ovat voimakas työkalu, jota voi käyttää sekä hyviin että huonoihin tapoihin.

Yksinkertaistettuna rutiinit ovat keino vapauttaa ikäviä hommia tietoiselta mieleltä, joka rajoittuu uskomattoman suppeaan työmuistiin. Sen sijaan että jokainen rutiininomainen asia pitäisi ajatella ja suunnitella, niin ne kulkevat kuin tanssi muiden askareiden ohella.

Henkilökohtaisten rutiinien lisäksi myös työyhteisöille ja tiimeille kehittyy rutiineja. Esimerkiksi osaston maanantaipalaveri tai kello kahden kahvi- ja pullahetki voivat olla työyhteisön rutiineja. Tai Scrumia noudattavat ketterän kehityksen tiimit noudattavat seremonioiksi kutsuttuja rutiineja kuten sprint planningeja tai retrospektiivejä. Toisaalta rutiinina voi olla vaikkapa parikoodaus tai yksikkötestien kirjoitus.

Rutiinit vaativat toistoja

Mikään tapa ei kuitenkaan automaattisesti muodostu rutiiniksi, vaan sen eteen tulee tehdä työtä ja toistoja.

Tämän voi havaita, kun uusi tiimi liittyy hankkeeseen tai aivan uusia työtapoja otetaan käyttöön. Kestää useamman päivän tai viikon, että uudet tavat soljuvat luonnostaan. Ja kun uudet rutiinit vaativat työtä, niin ei ihmekään, että ihmiset vastustavat muutoksia.

Scrum-tiimin rutiinit sprinttikalenterissa
Erään kuvitteellisen Scrum-tiimin sprinttikalenteri

Ensimmäisen kerran uuden asian tekeminen, kuten retrospektiivin fasilitointi tai demon pitäminen bisnespäättäjille, voi tuntua pelottavalta ja hypyltä epämukavuusalueelle. Ja sitähän se onkin, sillä se ei ole vielä rutiininomaista. Epämukavuusalueelle astuminen vaatii merkittävästi tahdonvoimaa, ettei keksi jotain tekosyytä koko asian perumiseen.

Mutta kun toistoja tulee riittävän usein ja riittävän tiuhaan, niin toiminta rutinoituu, usko omiin kykyihin kasvaa eikä asian tekemiseen vaadita niin paljoa tietoista ajattelua.

Eroon ikävistä rutiineista

Rutiinit voivat olla positiivisia tai negatiivisia. Rutiineja on helppo ylläpitää ja uusia rutiineja on työlästä oppia, mutta kaikista haastavinta on vanhoista rutiineista eroon oppiminen.

Negatiivinen rutiini voi olla esimerkiksi aina liian pitkäksi venyvät palaverit, jolloin seuraavasta tapaamisesta ollaan auttamattomasti myöhässä. Mutta kun riittävän usein ja järkähtämättömän säännöllisesti lopetat tapaamiset jo viittä minuuttia ennen seuraavan alkua, niin tästä syntyy automaattinen osa työtapojanne.

Uusien rutiinien peilaaminen

Kuinkas sitten jatkuvan kehittämisen laita, kun rutiinit ovat niin juurtuneita?

Uusia asioita kannattaa kokeilla, jotta tiimin työskentelyyn löydetään parhaat käytännöt. Kokeilemisen lisäksi tärkeää on myös peilata jälkikäteen, että oliko kyseessä hyödyllinen vai haitallinen käytäntö.

Kun kokeilette uusia tapoja, niin niistä tulee pitää systemaattisesti ja lipsumatta kiinni muutaman viikon ajan. Muutoin niistä ei synny rutiineita, eikä myöskään ole mahdollisuutta parin viikon jakson päätteeksi peilata, että oliko uusi rutiini hyvä vai huono.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen