Hyppää sisältöön

Scrum Master -sertifiointi, näin onnistut varmasti!

Jaa somessa:

Vaikka olen jo vuosia tehnyt töitä tuote- ja liiketoimintaprosessikehityksen parissa ketteriä toimintatapoja hyödyntäen, minulta kuitenkin edelleen puuttui Scrum Master -sertifiointi. Näin päätin tarttua tähän haasteeseen, sillä sertifiointiin valmistautuminen antaisi varmasti entistä paremman ymmärryksen Scrum-toimintatapoihin ja yksityiskohtiin. Voisin myös heti hyödyntää uutta osaamistani asiakastyössä.

Alla ovat minun vinkit Scrum Master -sertifiointiin valmistautumiseen ja varsinaiseen testiin. Toivottavasti näistä on sinulle apua, sillä niitä hyödyntäen minusta tuli sertifioitu Scrum Master.

Jokaisella meistä on erilainen työkokemus ketterien menetelmien parissa, joten on mahdotonta sanoa yleisellä tasolla miten paljon aikaa valmistautuminen sertifiointiin vie. Minulla siihen meni muutama päivä, mutta mikäli olet aloitteleva Scrum Master, niin suosittelen lämpimästi materiaaleihin tutustumista rauhalliseen tahtiin. Mielestäni sinun kannattaa käydä ainakin seuraavat vaiheet läpi:

Perehdy Scrum-perusteisiin:

Lue Scrum.org -sivustolla löytyvä ilmainen Scrum Guide ja varmista, että Scrumin perusteet (mm. roolit, tapahtumat ja artefaktit) ovat sinulla halussa. Sertifiointi on englanninkielinen, joten englanninkieliseen oppaaseen tutustuminen auttaa myös oikeiden Scrum-termien oppimisessa.

Tutustu myös tämän linkin takaa löytyvään ilmaiseen Simple Guide to Scrum -oppaaseen, joka tiivistää Scrumin perusteet yhdelle sivulle.

Osallistu koulutukseen:

Monet organisaatiot ja koulutusyritykset tarjoavat Scrum-kursseja, jotka valmistelevat sinut sertifikaattitestiin. Osallistuminen tällaiseen koulutukseen auttaa syventämään tietämystäsi Scrumista. Itse olen suorittanut Taskmillin sertifiointiin tähtäävään Scrum Master -verkkokurssin. Se oli mielestäni erittäin hyödyllinen, sillä Scrum-perusteiden lisäksi se keskittyy myös tiimidynamiikkaan, mittareihin, arvovirta-analyysiin sekä ongelmien ratkomiseen. Hintaan sisältyy myös yhden tunnin henkilökohtainen valmennus kokeneelta ketteryyden asiantuntijalta.

Lue lisämateriaaleja:

Scrum Guide:n ja verkkokurssien lisäksi yleistä Scrum osaamista voi kehittää myös kirjojen, blogien ja artikkeleiden lukemisella.

Voin lämpimästi suositella esimerkiksi Scrumin kehittäjän Jeff Sutherlandin kirjan: Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time. Kirjasta löytyy mielenkiintoiset esimerkit Scrumin hyödyntämiseen eri alojen organisaatioissa ja yrityksissä.

Hyödyllisiä Scrum Master -rooliin liittyviä artikkeleita löytyvät myös scrum.org -sivustolla.

Suorita harjoitustestit:

Monilla koulutusorganisaatioilla on harjoitustestejä, joita voit suorittaa valmistautumisesi tueksi. Nämä testit auttavat tutustumaan sertifikaattitestin tyyliin ja vaatimuksiin. Ilmaiset Scrum-harjoitustestit löytyvät esimerkiksi thescrummaster.co.uk:lla  ja scrum.org:lla.

Suorita Scrum Master -sertifiointi:

Kun tunnet olevasi valmis, rekisteröidy Scrum Master -sertifikaattitestiin. Testi kannattaa suorittaa hiljaisessa tilassa ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Testissä on 60 minuutin aikarajoite, jonka aikana sinun täytyy vastata 80 monivalintakysymykseen. Toisin sanoen aikaa on alle minuutti per kysymys. Vastaustahtia kannattaa seurata testin aikana, jotta sinulle jää riittävästi aikaa vastata kaikkiin kysymyksiin.

Mikäli joku kysymyksistä tuntuu liian vaikealta, älä takerru siihen. Jätä sen kohdalle merkintä ja palaa siihen uudestaan testin lopussa. Näin varmistat, että vastaat kaikkiin testin kysymyksiin. Muista, että testin läpäisyraja on 85%, eli jokaiseen kysymykseen ei tarvitse tietää oikeaa vastausta.

Testi ei ole vaikea, mutta se toki vaatii ymmärrystä Scrumista ja keskittymistä. Yllä olevilla vinkeillä läpäiset sen varmasti!

Jatka oppimista:

Sertifikaatin saaminen ei ole toki oppimisen päätepiste, vaan enemmänkin alku. Muista, että Scrum Master -sertifikaatti ei vielä tee sinusta hyvää Scrum Masteria käytännössä. Työkokemus ja kyky soveltaa Scrum-periaatteita tiimin ja projektin parhaaksi ovat yhtä tärkeitä kuin teoreettinen tietämys.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.


  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen