Hyppää sisältöön

Lappset rakensi mammutin ketterin menetelmin

Lappset Group Oy on kotimainen ja lappilainen perheyritys, jonka pitkä taival alkoi jo vuonna 1970. Yli 50 vuoden kokemuksella Lappset luo leikin ja liikunnan elämyksiä kaiken ikäisille. Luomalla inspiroivia toimintaympäristöjä Lappset auttaa ihmisiä pysymään aktiivisina tänään ja voimaan paremmin huomenna.

Taskmill ja Lappset aloittivat yhteistyön helmikuussa 2022, kun Lappset halusi hyödyntää ketteriä menetelmiä tuotekehitysprojekteissaan. Yrityksen tavoitteena oli nopeuttaa tuotekehityksen time-to-market-sykliä, ja ketterät menetelmät nähtiin parhaana keinona päästä näihin tavoitteisiin. Lappsetilla uskottiin, että mikäli tiimeille mahdollistetaan parempi keskittyminen kulloinkin priorisoituihin tehtäviin, ne voivat saavuttaa tuotekehitysprojektien tavoitteet nopeammin ja laadukkaammin.

Lappsetin tuotekehitys ottaa Scrum-menetelmän käyttöön

Lappsetin Hollannin yksikössä oli jo muutama vuosi sitten menestyksekkäästi otettu käyttöön Scrum-menetelmä interaktiivisten tuotteiden tuotekehityksessä. Nyt Scrumia haluttiin hyödyntää myös muualla organisaation tuotekehityksessä, ja Taskmill pyydettiin mukaan tukemaan menetelmän käyttöönotossa.
“Liikkeelle lähdettiin vauhdilla. Lappset oli jo valinnut pilottitiimin, jonka Scrum Master oli erittäin innostunut mahdollisuudesta päästä hyödyntämään ketteriä menetelmiä. Suunnittelimme yhdessä Lauran kanssa, miten käytännössä pääsemme liikkeelle. Päädyimme alkuun pitämään lyhyen peruskoulutuksen pilottitiimille ja tämän jälkeen keskityimme tekemällä oppimiseen. Yhdistämällä teoriaa tiukasti käytännön tekemiseen, pääsimme nopeasti kokeilemaan, miten scrum soveltuu Lappsetin Rovaniemen tuotekehitykseen”, kertoo Agile Coachina toiminut Taskmillin Maija Särkijärvi.

Sprinttien käyttö tuo työrauhan

“Jo ensimmäisen sprintin retrospektiivissä tiimi kertoi, että scrumin käyttöönotto on merkittävästi selkeyttänyt tekemistä, auttanut keskittymään oleelliseen ja antanut työrauhaa. Kahden viikon syklien ansiosta muutoksia voidaan tehdä ketterästi ja täytäntöönpanna nopeasti.”, Lappsetin Scrum Master Laura Helgers kertoo.

Myös muu organisaatio oppi nopeasti, että pilottitiimi tekee töitä kahden viikon sykleissä ja ei-akuutit tarpeet viedään backlogille priorisoitavaksi muun tekemisen joukkoon. Alusta asti tiimi varasi kaistaa myös kiireellisille tehtäville.

Ketterää tekemistä skaalataan

Onnistuneen muutaman kuukauden pilotoinnin jälkeen myös toinen tuotekehitystiimi siirtyi käyttämään ketterän tekemisen mallia. Suomen sekä Hollannin Scrum Masterit aloittivat myös säännölliset yhteistyötapaamiset, joissa jaetaan kokemuksia sekä pohditaan, mitä tiimit voivat oppia toisiltaan.

“On hienoa, että Taskmill on ollut auttamassa meitä ottamaan käyttöön Scrum-viitekehystä ja muokkaamaan tekemisen mallia yrityksellemme sopivaksi. Ketterien menetelmien käyttöönotto on auttanut meitä tarkemmin priorisoimaan tekemistä sekä saattamaan tehtäviä ja projekteja loppuun tehokkaammin ja nopeammin.”, Lappsetin tuotekehitysjohtaja Erkki Ikäheimo kertoo.

“On ollut mahtavaa tehdä töitä Lappsetin tiimien kanssa. He ovat alusta asti olleet innokkaita oppimaan ja kokeilemaan uutta. On myös hienoa nähdä, että IT-maailmasta tuttu Scrum toimii täysin toisenlaisessa maailmassa. Itselleni mielenkiintoisinta antia ovat olleet mm. tiimien demot sprinttien lopussa. Niissä on innovatiivisesti esitelty sprintin aikana edennyttä tuotekehitystä mm. videoiden ja valokuvien avulla. On mahtavaa nähdä tuotteen rakentuminen designeista protojen kautta aina asiakkaalle toimitettavaksi kokonaisuudeksi, vaikkapa leikkipaikkamammutin muodossa!”, kertoo Maija Särkijärvi.

Totuus tulee lapsen suusta

Lappset on innovatiivinen yritys, jolla on maailman laajin valikoima perinteisiä sekä interaktiivisia leikki- ja liikuntapaikkavälineitä. Turvallisuuden ja vastuullisuuden lisäksi yritys nostaa toimintansa keskiöön asiakaskokemuksen: paras palaute tulee käyttäjiltä itseltään. Kuten vanha sanonta kuuluu, totuus tulee lapsen suusta ja lasten palautteita Lappsetissa kuunnellaankin erityisen tarkasti. 

Kuva mammutista julkaistaan verkkosivuillamme, kun se julkistetaan kesällä 2023.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen