Hyppää sisältöön

Innovoinnilla ja yhteiskehittämisellä tukea maahanmuuttajien kotoutumiseen 

Taskmill pääsi tukemaan Toivola-Luotolan Setlementti Ry:tä maahanmuuttajien kotoutumista edistävien uusien toimintamallien innovoinnissa. Meri-Lapin alueen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja pakolaisohjauksen yhteisessä innovointipäivässä syntyi uusia verkostoja ja lukuisia uusia ideoita. 

Toivola-Luotolan Setlementti Ry:n tavoitteena oli järjestää innovointipäivät maahanmuuttajien kotoutumista edistävävän ESR-rahoitteisen Aito-hankkeen tiimoilta. Aito-hankkeessa rakennetaan uudenlaista alueellista toimintatapaa maahanmuuttajien kanssa työskentelevien tahojen välille. Hankkeessa luodaan uusia työkaluja sekä käytänteitä maahanmuuttajaperheiden kotoutumisen edistämiseen Meri-Lapin kuntien välille.   

“Aloitimme innovointipäivään valmistautumisen alkukartoituksella. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja pakolaisohjauksen asiantuntijoita pyydettiin kuvailemaan nykyisiä maahanmuuttajien kohtaamiseen liittyviä toimintatapoja, haasteita sekä tunnistettuja kehitystarpeita. Alkukartoituksen kautta tunnistimme viisi teemaa, joihin liittyi eniten kehittämistarpeita”, kertoo Taskmillin Elina Jolma.  

“Lähdimme rakentamaan innovointipäivää näiden viiden teeman ympärille, koska niihin liittyivät suurimmat kehitystarpeet maahanmuuttajaperheiden kohtaamisessa. Halusimme innovointipäivässä painottaa myös kuntien välistä verkostoitumista ja moniammatillisen yhteistyön edistämistä ja tämä toteutui hienosti. Päivään osallistui noin 30 henkeä neljästä eri kunnasta”, kertoo Aito-hankkeen projektipäällikkö Elina Vettenranta

Innovointipäivässä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja pakolaisohjauksen asiantuntijat jaettiin viiteen moniammatilliseen ryhmään. Jokainen ryhmä pääsi ideoimaan ratkaisuja viiden teeman ympärille. Ideoita syntyi runsaasti ja samalla tapahtui myös verkostoitumista sekä parhaiden käytäntöjen jakamista kuntien välillä, joka oli yksi päivän suurimmista tavoitteista.  

“Ideointivaiheen jälkeen ryhmät saivat valita kustakin teemasta itselleen tärkeimmät kaksi ideaa, joita lähdimme viemään konkreettisemmalle tasolle. Osallistujat pääsivät miettimään miten idea edistäisi maahanmuuttajaperheiden kohtaamista ja minkälaista arvoa idea tuottaisi kohtaamiseen. Lisäksi puntaroimme ideoiden toteuttamiskelpoisuutta. Ryhmätöissä oli aistittavissa käsinkosketeltavaa innostusta ja eläytymistä”, kertoo Elina Jolma. 

“Saimme innovointipäivän lopputuloksena kymmeniä uusia ideoita ja näiden lisäksi kymmenisen pidemmälle vietyä aihiota. Innovointipäivä oli onnistunut. Fasilitaattori oli perehtynyt aiheeseen, kuljetti päivää luontevasti eteenpäin ja kaikki tapahtui aikataulussaan. Myös osallistujilta tuli päivästä hyvää palautetta. Taskmillin kanssa on ollut helppo ja luonteva työskennellä. Olen voinut luottaa siihen, että kaikki sujuu niin kuin on sovittu. Yhteistyömme jatkuu innovointipäivän jälkeenkin”, kertoo Elina Vettenranta.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Myynti ja asiakaskokemus

  Iiro Piippo

  +358 50 339 77 05

  Buukkaa tapaaminen

  Konsultointi

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen