Hyppää sisältöön

Taskmill yhdisti Telian ja MTV:n telco- ja mediatekijät ketteräksi kärkitiimiksi

Miten yhdistää teleoperaattorin sekä TV-talon tärkeimmät tuotteet ja tekijät agile- tiimiksi, ja lanseerata nopeasti uusi yhteistuote? Miten muuttua hetkessä perinteisestä teleoperaattorista ketteräksi ohjelmistokehitys- ja palvelumuotoilutaloksi? Näihin kysymyksiin Telian kärkihankkeen 5G- ja C More- tiimi lähtivät hakemaan lisää keinoja Taskmillin avulla.

Telia ja MTV olivat hiljan yhdistyneet valtavassa pohjoismaisessa yrityskaupassa, ja työn alla oli uudenlainen, voittava mobiiliyhteyden ja viihdepalvelun yhdistelmä. Sen oli tarkoitus olla myös mahdollisimman digiystävällinen vieden Telian operaattorina kertaharppauksella moderniin digiaikaan.

Telialla alkaneen transformaation aikana oli jo totuttu yllätyksiin. Työn laajuutta ja aikataulua oli jo jouduttu tarkistamaan, jotta palvelusta saataisiin asiakkaille erinomainen—mutta nopeasti. Tiimiä olivat myös kohdanneet erilaiset henkilöstömuutokset ja ulkoiset paineet.

Tarvittiin fokusta, tiimihenkeä, ja fiksusti organisoitu loppukiri. Tätä luotsaamaan tiimiin liittyi Telian sisäisen Product Ownerin aisapariksi ja vahvistukseksi Taskmillin kokenut ketterän tekemisen asiantuntija, Lasse Jaloluoma.

Tavoitteena lanseeraus

“Lassen johdolla otettiin tehokas spurtti tekemiseen. Ensimmäisenä keskityttiin arjen yksinkertaistamiseen sekä tekemisen laajuuteen ja sen priorisointiin. Tiukka fokus oli siinä, että tehdään vähemmän, suunnitelmallisemmin, ja laadukkaammin, sekä parannetaan samalla tiimi sisäisiä toimintamalleja, päätöksentekomalleja ja viestintää. Tärkeintä kuitenkin oli se miten edettiin asiakaskäyttöön. Lassen vetämänä visualisoitiin tavoite ja reitti ihan siitä hetkestä ensimmäiseen asiakastestiin ja oikeaan lanseeraukseen.” kertoo Jani Heinola, ketterän kehityksen menetelmien parissa työskentelevä Telian IT Business Partner.

”Selkeä suunnitelma auttoi paremmin viestimään yhteisen tavoitteen sekä tiimille että muille sidosryhmille. Läpinäkyvyys nosti sekä tiimin tehokkuutta että motivaatiota, kun oma tekeminen alkoi näyttäytyä tuloksellisena ja merkittävänä. Lassen koordinointi- ja valmennusosaaminen haluttiin tämän jälkeen ottaa laajempaan käyttöön osaksi useita tiimejä yhdistävään, Telialla jo vuosien aikana neljännen iteroinnin läpikäyneeseen SAFE-kehitysmalliin.”

Viimeiset isommat päätökset lanseerauslaajuudesta tehtiin muutaman ensimmäisen viikon aikana ja sen jälkeen päivitetty lanseerauspolku piti hyvin paikkansa lanseeraukseen saakka.

Kehut suomalaiseen tapaan

Tiimin usko omaan tekemiseen vahvistui huomattavasti jo ensimmäisten viikkojen aikana ja jo kaksi viikkoa myöhemmin seuraavassa tiimin viikottaisessa retrossa mietittiin: ”Tekeminen on nopeutunut hyvin”, tai “Backlog on ok ja tehtävät selviä”. Mukana oli myös kehut kovin suomalaiseen tapaan: “Minulla ei oikeastaan ole mitään negatiivista sanottavaa”.

Ketterän kehityksen tärkeiden periaatteiden mukaisesti luotiin konkreettinen validointisuunnitelma. Ensin palvelua käytettiin vain kehitystiimin toimesta ja loppukäyttäjille edettiin kahden pilottiryhmän kokemusten avulla. Matkalla opittiin paljon ja eteneminen vaati jatkuvaa mietintää siitä mikä juuri nyt on kaikkein tärkeintä. Tätä tuki toimiviksi saadut yhteiset rutiinit.

Lopulta uuden palvelun myynti alkoi sujuvasti. Tiimi seurasi aamupäivän myynnin alkua ja jo iltapäivällä piti ottaa uutta kehitettävää kun pikakorjauksia ei tarvittu. Tällä hetkellä kyseinen tiimi työskentelee osana Telian jatkuvaa transformaatiota ja Lasse auttaa Teliaa tiimirajojen ylittävien menetelmien ketteröittämisessä.

Lisätietoja

Telia

Jani Heinola, Information Technology Business Partner
jani.heinola@teliacompany.com

Taskmill

Elina Kervinen, CEO & Agile Leadership Consultant
elina.kervinen@taskmill.fi

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Myynti ja asiakaskokemus

  Iiro Piippo

  +358 50 339 77 05

  Buukkaa tapaaminen

  Konsultointi

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen