Hyppää sisältöön

3 vinkkiä töihinpaluun kaaokseen ja kauhuun

Jaa somessa:

Onko lomat lusittu ja töihinpaluu tuntuu yllättävän raskaalta? Lupasitko itsellesi, että loman jälkeen otat paikoin kaoottisen tilanteen haltuusi, mutta olo onkin epätoivoisen valmistautumaton? Pelottaa edes avata sähköposti tai Slack, koska tiedät että se imaisee sinut sekunnissa sisälle sirkukseen. Tässä muutama vinkki, miten selviät lomiltapaluusta järjissäsi sekä ja teet jatkossa arjestasi ketterämpää ja rationaalisempaa.

1. Orientoidu ilman laitteita isompaan kuvaan

Tieto- ja asiakastyö kuormittaa valtavasti. Suurin osa tästä painolastista syntyy jatkuvista keskeytyksistä, muuttuvista prioriteeteista ja riittämättömyyden tunteesta. Hetki hallitsee meitä, emmekä me sitä.

Mieti siis hetken, ennen kuin sukellat työkalujen kaaokseen. Sinun tulisi ohjata ja hyödyntää mm. sähköpostia, Slackia, Jiraa ja Trelloa, eikä niiden sinua.

Ota käteen kynä ja paperi. Piirrä ajatuskartta tai bullet-lista siitä, mitä oikeastaan haluaisit loppuvuonna saavuttaa. Mitkä ovat sinun ja tiimisi tärkeimmät prioriteetit, jotta menestytte myös ensi vuonna? Mihin ne linkittyvät isommassa suunnitelmassa? Ketä ja mitä tarvitsette kipeimmin onnistuaksenne? Miten tiedätte onnistuneenne?

Luo valmiiksi niin paperille kuin mieleesi ajatuskartta, jolla voit kohdata kaaoksen jäsennellysti ja asettaa sinkoilevat asiat oikeaan arvojärjestykseen. Näin uskallat perustellummin sanoa myös sen tärkeimmän: ei nyt. Vähemmän on oikeasti enemmän vain silloin, kun tekeminen on oikeaa.

2. Sovi itsesi kanssa ketterät käytännöt

Tietyt rutiinit ja toistuvat käytännöt eivät ole peikko, vaan työkaluja, jotka auttavat meitä käyttämään aivokapasiteettimme kalenterijuoksun sijaan ajatteluun.

Siispä ennen kuin alat turhautuneena klikkailla kyllää ja ehkää päällekkäisiin palaverikutsuihin, niin mieti itsenäisesti, millaisia päivittäisiä, viikottaisia, tai kuukausittaisia rutiineja ja asioita SINÄ tarvitset elämääsi onnistuaksesi. Olipa se sitten päivittäinen daily tiimin kanssa yhteisiä haasteita ratkoen, tai päivittäinen lounastauko joka keväällä jäi aina välistä, järjestä tämä aika itsellesi nyt heti. Katso läpi ainakin seuraava kuukausi, kokeile rohkeasti eri tapoja ja arvioi millaiset asiat auttavat sinua arjessasi. 

Jos et tee muuta, niin varaa ainakin itseltäsi joka iltapäivä aikaa tilannetsekille. Ennen kuin juokset seuraavaan päivääsi hengästyneenä, käy läpi sen agenda ja prioriteetit. Jos se tuntuu jo etukäteen mahdottomalta, karsi. Jos sinut on kutsuttu epämääräisiin forumeihin ilman alustusta, pyydä se. Jos joku rutiini ei palvelekaan tarkoitustaan, muuta sitä tai lopeta se. Tee itsestäsi aikasi arvoinen, niin muutkin alkavat arvostaa sitä.

3. Rekrytoi itsesi uudestaan

Rutiinien jälkeen hypähdä hetkeksi henkiseen isompaan kuvaan. Sulje silmät, ja muistele niitä syitä, miksi alunperin liityit tähän firmaan, tiimiin, tai aloitteeseen. Olivatpa ne sitten ihanat tiimikaverit, innostava aloite, parhaat lounasedut, tai mitä hyvänsä, mieti miten saat ne isoksi osaksi arkeasi.

Tee ajatusleikki, jossa istut pöydän toisella puolella rekrytoimassa itseäsi uudestaan. Mitä sanoisit tai mahdollistaisit tälle ihmiselle arjessa, jotta innostus säilyy? Priorisoi innostuksesi. Muu kyllä seuraa.

Ihanaa töihinpaluuta juuri Sinulle.

Haluatko lisää vinkkejä ketterään tekemiseen ja toiminnan #järkevöittämiseen? Ota meihin yhteyttä jo tänään.

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen