Hyppää sisältöön

Terveiset Berliinin SAFe Summitista!

Jaa somessa:

Voi elämän kevät, miten upea keli Berliinissä oli SAFe Summitin aikaan. Aurinko porotti, ja lämpötilat heiluivat helteen puolella. Auringonvalolla täyteen ladatuilla akuilla olikin hyvä keskittyä itse asiaan. Mitä siis kuuluu SAFelle ja sitä hyödyntäville organisaatioille?

Mitä uutta SAFessa?

AI, AI, AI, sehän se edelleen on kaikkien huulilla. Uusittua tekoälyartikkelia pääsee jo ihastelemaan: https://scaledagileframework.com/ai/. Artikkelissa on otettu huomioon kolme eri osa-aluetta, johon tulee kiinnittää huomiota: miten eri rooleissa työskentelevät voivat hyödyntää AI:ta, miten rakentaa tekoälyratkaisuja ja miten hyödynnetään tekoälyä vastuullisesti.

AI:n kolme osa-aluetta: AI tiimityössä, AI ratkaisut, vastuullinen AI
AI-kehitykseen liittyvät osa-alueet, joilla kyvykkyyksiä tulee rakentaa.

Ja SAFe on maistellut omaa lääkettään – pian on tulossa kaikille käyttöön SAFe CoPilot, eli oma pieni tekoäly-SAFe-konsultti taskussasi. Microsoftin CoPilotin versio, jolle on opetettu kaikki SAFen sisällöt. Pilottiasiakkaiden palaute on ollut hyvää, joten jospa pian päästäisiin testaamaan. Jonotuslistalle voi ilmoittautua täällä: https://copilot.scaledagile.com/

Mitä hyötyjä johto tavoittelee agile-transformaatiolla? Nopeampaa pääsyä markkinoille, toki, mutta taustalla on ajatus nopeammasta rahan virtaamisesta kassaan. Liiketoimintahyötyjä ja “miten myyt SAFen organisaatiollesi” on viety entistä konkreettisemmalle tasolle tässä uudessa artikkelissa: https://scaledagileframework.com/achieving-measurable-business-results-with-safe/. Löydät siitä myös ajatuksia, miten OKR:iä voi hyödyntää muutoksen tukena

Oppimiseen tulee 2-3 päiväisten koulutusten rinnalle lyhyempiä kouluttajavetoisia sekä omaan tahtiin opiskeltavia kokonaisuuksia, Micro credentials ja Skills. Skills on näistä ensin tarjolla, keskittyen aluksi arvon virtaukseen. 

Tuloillaan on myös artikkeli keskijohdolle – miten rooli on muuttunut ja muuttuu edelleen kun SAFen (ja ylipäänsä agilen) myötä keskijohto muuntautuu mahdollistajaksi ja ihmisten johtajaksi asiajohtamisen sijaan.

Ketterän keskijohdon työsarkaa: työhyvinvointi, henkilöstösuunnittelu, henkilöstön osaamisen kasvattaminen, johtaminen esimerkillä, tiimin itseohjautuvuuden vahvistaminen
Tulevan artikkelin keskeisiä ajatuksia.

Jättimäisten kehitysorganisaatioiden tueksi on myös julkaistu erilaisia tapoja organisoitua: https://scaledagileframework.com/operating-value-streams-for-large-solution-development/

Mitä kuuluu SAFea hyödyntäville organisaatioille?

LPM (Lean Portfolio Management), eli portfolion hallinta oli tänä vuonna aihe, joka taisi melkeinpä jokaisessa esityksessä vilahtaa. Selvästi organisaatiot ovat heränneet portfolionhallinnan tärkeyteen, ja ilahduttavasti myös ketterään budjetointiin. 

Philipsillä ei kuitenkaan puhuta LMP:stä vaan VDT:istä, eli Value Delivery Tiimeistä. Ne vastaavat siitä, että tekeminen linkkautuu strategiaan selkeiden, mitattavien tavoitteiden kautta. VDT:illä on kokonaisvastuu kaikesta portfolion sisällä, oikeanlaisesta priorisoinnista, asiakkaalle arvokkaiden asioiden rakentamisesta ja terveydenhuollon standardien täyttymisestä, aina tuotteen ylläpitoon asti. Johtotiimi toki tukee ja valmentaa, vastaten visiosta ja strategiasta, sekä portfolioiden rahoituksesta.

Philipsin muutos on ollut kokonaisvaltainen, ja tulokset selkeitä.

Monella yrityksellä digitransformaatio ja SAFe-transformaatio käyvät käsi-kädessä. Näin myös Porschella. Porschen muutoksen tunnuksena on //DigitalFamily – eli miten tuoda siilot yhteen rakentamaan asiakkaille ja henkilöstölle digitaalinen ylivertaisuus. SAFe toimii muutoksessa yhteisenä toimintamallina tuoden yhteisen kielen, roolit, rutiinit ja tuotokset. Tuloksia on jo syntynyt: sovellusten sekamelska on tainnutettu, ja tilalle on tullut yksi ja ainoa My Porsche App.

Digitransformaatio ei synny hetkessä, vaan Porschen matka on alkanut jo 2015, jolloin transformaatio kirjattiin strategiaan. 2018 matkalle mukaan tuli SAFe, ja 2023 – 2024 on fokuksessa ollut skaalautuminen. Ensi vuonna huomio siirtyy yritystason portfolioon ja portfolioiden läpileikkaaviin kokonaisuuksiin.

Porschen digitransformaation yleiskuva

Asiakastarinoissa korostui julkishallinto. Kuulimme miten Brittish Council sekä Ranskassa sisäasianministeriö ja työministeriö hyödyntävät SAFea.

Jos sinulla on voimassa oleva SAFe-sertifiointi, saat piakkoin kaikki esitykset nauhoitettuna käyttöösi SAFe Studion kautta. Asiakastarinoita oli tarjolla harmillisen vähän, ja nekin kaikki keskittyivät digitaalisten ratkaisujen rakentamiseen. Ehkä ensi vuonna Sorrentossa kuulemme Philipsiltä myös fyysisten tuotteiden rakentamisesta ketterästi?

Tilaa uutiskirjeemme

Voit voittaa ilmaisen koulutuksen!

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kun kaipaat asioihin jotain järkeä, ota yhteyttä!

  Konsultointi ja asiakaskokemus

  Elina Kervinen

  +358 40 55 260 22

  Buukkaa tapaaminen

  Koulutukset ja työpajat

  Raija Harle

  +358 40 747 29 22

  Buukkaa tapaaminen

  Rekrytointi, freelance-toimeksiannot

  Jutta Glad

  +358 40 540 86 64

  Buukkaa tapaaminen